Zirai don sadece meyve-sebzeyi vurmamış! Onlar da aç kaldı!

Zirai Don Felaketi Üreticileri ve Arıcıları Vurdu

Geçen ay Türkiye, zirai don felaketi ile sarsıldı. Bu durum üreticiler arasında endişe yaratırken, tüketiciler de ürün bulma ve fiyatlar konusunda kaygılı hale geldi.

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, zararın sadece 16 meyve çeşidini etkilediğini belirtse de birçok üretici durumun daha vahim olduğunu dile getirdi. Ayrıca, dondan zarar gördüklerini belirten arıcılar da mağdur olduklarını ifade ettiler.

CHP’li Ömer Fethi Gürer’in Niğdeli arıcıları ziyaret ettiği sırada, arıcılar sahte bal, zirai don, tarım ilaçları ve yetersiz destekler nedeniyle iş yapamaz hale geldiklerini anlattılar.

Gürer, Niğde’nin Çamardı ilçesindeki arıcılarla bir araya gelerek, “Baldaki en büyük sorun sahte ürünler. Tüketici gerçeği ayırt edemiyor, gerçek üretici ise rekabet edemez hale geliyor. 9 milyon koloni ve 120 bin ton üretime rağmen, süzme ve petek balda sahtecilik ciddi boyutta. Kayıt dışılık da cabası” şeklinde konuştu.

Don Çiçekleri Üretici ve Arıcıları Vurdu

Don felaketinden olumsuz etkilenen üretici Eren Erdoğan, “Bu yıl ağaçlar çiçek açmadı, arılar beslenemedi. Arı ölümleri arttı. Don ve çiçek azlığı nedeniyle bal üretimi düşecek. Eskiden bu dönemde ürün tüm katta olurdu, şimdi 7-8 çıtada kalan arılarımız var,” şeklinde konuştu. Erdoğan ayrıca, “İlaçlamalar yaygın, desteklemeler yetersiz. Şeker fiyatı da çok arttı. Arılar zayıf, bu sene Çukurova ve Kuşadası’na belki gidemeyeceğiz,” dedi.

Üretici Lütfü Erdoğan ise, “Pazarda sahte bal nedeniyle bizim bal değerimizi alamıyoruz. Sadece sivrisineği değil, bataklığı kurutmak gerek,” diyerek durumu özetledi. Ayrıca, “Türkiye’de arıcılık için ilaç yok denecek kadar az. %90’ı ithal. Hem pahalı hem ulaşılması zor. Arı biti gibi ciddi sorunlara müdahale edemiyoruz,” şeklinde devam etti.

Karşılaştıkları birçok soruna değinen Lütfü Erdoğan, “2000-2500 metrelere çıkıyoruz, çam sağımı için Ege’ye iniyoruz. Ama bu emek ucuz ürüne dönüşüyor. Girdi maliyetleri çok yüksek,” şeklinde konuştu.

Sahte balın sadece analiz yoluyla tespit edilebildiğini vurgulayan Erdoğan, “O kadar iyi yapıyorlar ki, floraya uygun esans bile katıyorlar,” ifadeleriyle durumu özetledi.

Related Posts

Brand Finance raporu: Türkiye’nin en değerli markaları hangileri oldu?

Brand Finance raporu: Türkiye’nin en değerli markaları hangileri oldu?

Piyasalarda gün ortası

Piyasalarda gün ortası

İçi altın dolu 6 katlı bina: İşte ultra zenginlerin yeni kasası

Jeopolitik belirsizliklerin ve ekonomik dalgalanmaların etkisiyle ultra zenginler altına yönelirken, servetlerini saklamak için güvenli liman arayışına geçtiler.

Apple HomePad duyurusuna hazırlanıyor. HomePad özellikleri nasıl olacak?

Firmanın akıllı ev ekosisteminin ana merkezi olması beklenen Apple HomePad modelinin bu yıl sonunda piyasaya sürülmesi bekleniyor.

Altında olacakları açıkladı, Hazine’nin can simidini ortaya çıkardı: Ciddi çalışma var

Alım-satım yapacaklar “Altın fiyatları ne olur?” diye merak ederken, açıklamaları yakından takip edilen Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş’ten dikkat çeken bir değerlendirme geldi. Memiş’e göre, bayram öncesi ve sonrası nakit ihtiyacı …

Bitcoin ve Ethereum spot ETF’lerine haftada 2,75 milyar dolar akışı

19-23 Mayıs haftasında Bitcoin ve Ethereum spot ETF’lerine toplamda 2,75 milyar dolar net sermaye girişi oldu.