Zirai don sadece meyve-sebzeyi vurmamış! Onlar da aç kaldı!

Zirai Don Felaketi Üreticileri ve Arıcıları Vurdu

Geçen ay Türkiye, zirai don felaketi ile sarsıldı. Bu durum üreticiler arasında endişe yaratırken, tüketiciler de ürün bulma ve fiyatlar konusunda kaygılı hale geldi.

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, zararın sadece 16 meyve çeşidini etkilediğini belirtse de birçok üretici durumun daha vahim olduğunu dile getirdi. Ayrıca, dondan zarar gördüklerini belirten arıcılar da mağdur olduklarını ifade ettiler.

CHP’li Ömer Fethi Gürer’in Niğdeli arıcıları ziyaret ettiği sırada, arıcılar sahte bal, zirai don, tarım ilaçları ve yetersiz destekler nedeniyle iş yapamaz hale geldiklerini anlattılar.

Gürer, Niğde’nin Çamardı ilçesindeki arıcılarla bir araya gelerek, “Baldaki en büyük sorun sahte ürünler. Tüketici gerçeği ayırt edemiyor, gerçek üretici ise rekabet edemez hale geliyor. 9 milyon koloni ve 120 bin ton üretime rağmen, süzme ve petek balda sahtecilik ciddi boyutta. Kayıt dışılık da cabası” şeklinde konuştu.

Don Çiçekleri Üretici ve Arıcıları Vurdu

Don felaketinden olumsuz etkilenen üretici Eren Erdoğan, “Bu yıl ağaçlar çiçek açmadı, arılar beslenemedi. Arı ölümleri arttı. Don ve çiçek azlığı nedeniyle bal üretimi düşecek. Eskiden bu dönemde ürün tüm katta olurdu, şimdi 7-8 çıtada kalan arılarımız var,” şeklinde konuştu. Erdoğan ayrıca, “İlaçlamalar yaygın, desteklemeler yetersiz. Şeker fiyatı da çok arttı. Arılar zayıf, bu sene Çukurova ve Kuşadası’na belki gidemeyeceğiz,” dedi.

Üretici Lütfü Erdoğan ise, “Pazarda sahte bal nedeniyle bizim bal değerimizi alamıyoruz. Sadece sivrisineği değil, bataklığı kurutmak gerek,” diyerek durumu özetledi. Ayrıca, “Türkiye’de arıcılık için ilaç yok denecek kadar az. %90’ı ithal. Hem pahalı hem ulaşılması zor. Arı biti gibi ciddi sorunlara müdahale edemiyoruz,” şeklinde devam etti.

Karşılaştıkları birçok soruna değinen Lütfü Erdoğan, “2000-2500 metrelere çıkıyoruz, çam sağımı için Ege’ye iniyoruz. Ama bu emek ucuz ürüne dönüşüyor. Girdi maliyetleri çok yüksek,” şeklinde konuştu.

Sahte balın sadece analiz yoluyla tespit edilebildiğini vurgulayan Erdoğan, “O kadar iyi yapıyorlar ki, floraya uygun esans bile katıyorlar,” ifadeleriyle durumu özetledi.

Related Posts

3 gün mesai ile işçiye kölelik getirdiler

Geçen hafta TBMM’de kabul edilen torba yasadaki madde ‘köle düzeni’ isyanına yol açtı. Meclis’te 3 gün çalışan ve 229 bin lira maaş alan vekiller, işçiye “10 gün çalış sonra bir gün izin yap” dedi.

Tarım sigortaları kapsamında üreticiye 7,3 milyar lira hasar tazminatı ödendi

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, “Prim bedeli yüzde 70’e varan oranlarda devlet tarafından karşılanan TARSİM ile alın terini korumaya, toprağı bereketle buluşturmaya kararlılıkla devam ediyoruz.” dedi.

Yüksek getiri vadiyle 300 kişiyi dolandırdılar : 140 milyon dolarlık soygun

ABD’de soruşturmacılar, “First Liberty Building and Loan” adlı kredi kuruluşunun 10 yılda 300’e yakın yatırımcıyı en az 140 milyon dolar dolandırdığını bildirdi.

Tavuk yumurtalarının ihracatı kayda bağlandı

İhracı kayda bağlı ürünler listesine “tavuk yumurtaları (Gallus domesticus türü)” da dahil edildi.

NVIDIA hissesi tarihte bir ilke imza atarak rekor seviyeye yükseldi

Hisse, Microsoft ve Apple gibi dünya devlerini geride bırakmayı başardı

14 yıl sonra uyanan Bitcoin cüzdanları piyasayı salladı: 2,5 milyar dolarlık transfer

14 yıl sonra uyanan Bitcoin cüzdanları piyasayı salladı: 2,5 milyar dolarlık transfer