Yeni papa seçiliyor… Vatikan’da ‘konklav’ başladı

Vatikan’da Yeni Papa Seçim Süreci Başladı

Papa Françesko’nun 21 Nisan’da 88 yaşında vefat etmesinin ardından, Katoliklerin yeni ruhani lideri ve Vatikan Devlet Başkanı’nı seçme süreci ‘konklav’ başladı. Tam bir gizlilik içinde gerçekleşecek oylama için Vatikan’da özel önlemler alındı.

SESSİZLİK YEMİNİ

Sadece 80 yaş altı kardinallerin oy kullanabildiği oylamaya katılmak üzere 133 kardinal pazartesi günü Roma’ya geldi. Sistine Şapeli’nde gerçekleşecek konklav öncesinde Vatikan’da cep telefonu sinyalleri kesilecek. Elektronik izleme veya iletişimi engellemek amacıyla şapelin etrafında sinyal engelleyiciler kullanılacak. Güvenlik, Aziz Petrus Meydanı’nda artırıldı ve kontrol noktaları ile metal dedektörleri yerleştirildi. Seçim sürecinde görevli personel sessizlik yemini ederek, hiçbir bilgi sızdırmayacaklarını taahhüt etti. Bu yemine uymayanlar aforoz edilecekler.

AYİNLE BAŞLAYACAK

Konklav süreci, kardinallerin Aziz Petrus Bazilikası’nda gerçekleştirecekleri özel ayinle başlayacak. Kardinaller, ilahi söyleyerek Sistine Şapeli’ne yürüyecekler. Gizlilik yemini edecekleri ilk iş, isimlerini açıklamak olacak. Daha sonra başpiskopos, “Extra omnes” (yani “Fazla olanlar, gidin”) talimatını verecek ve kardinaller şapele kapatılacak, seçim sonuçlanana kadar dışarı çıkamayacaklar.

  • Oylama sabah ve öğleden sonra oturumlarında gerçekleşecek.
  • Günde en fazla 4 kez oy kullanılacak.

BEYAZ DUMAN HABER VERECEK

Herhangi bir aday, toplam oyların üçte ikisini alırsa papa seçilecek. Sistine Şapeli’nin bacasından beyaz duman çıkacak ve halka seçimin yapıldığı haber verilecek. Yeni papa, hangi papalık adını almak istediğine ilişkin sorularla karşılaşacak. Seçilen papa, balkona çıkarak ilk duayı yapacak ve “Urbi et Orbi” (Yani “Şehre ve Dünyaya”) şeklinde bilinen dua edecek. Eğer hiçbir aday yeterli oyu alamazsa, bacadan siyah duman çıkacak ve process devam edecek.

Seçim süreci uzarsa, beşinci gün “dua ve sessiz düşünme” için oylama askıya alınacak. Teknik olarak süreç haftalar hatta aylarca sürebilir. Ancak son 20 yılda, çoğu konklav 2-3 gün sürdü.

REFORMİST Mİ MUHAFAZAKÂR MI

Yeni papanın seçimi, sadece Katolik dünyasını değil, aynı zamanda küresel siyaseti ve dinler arası ilişkileri yakından ilgilendiriyor. Gündemde olan soru, Papa Françesko’nun izlediği reformist çizginin devam edip etmeyeceği veya daha geleneksel bir yöne mi dönüleceği. Kardinal seçiminin arkasında, Françesko’nun bıraktığı mirasın etkili olabileceği belirtiliyor. 133 oy kullanacak kardinalin %80’i Françesko tarafından atandı.

ÖNE ÇIKAN ADAYLAR

* Pietro Parolin (İtalya):

Vatikan Devlet Sekreteri Parolin, diplomatik deneyimiyle ön plana çıkıyor ve Vatikan’daki merkezi yapıda güçlü bir figür.

* Luis Antonio Tagle (Filipinler):

Vatikan Misyonerlik Kurumu Başkanı olan Tagle, reformist bir isim ve güçlü halk bağlarına sahip. Ancak Avrupa’daki muhafazakar çevreler, Asya’dan bir papanın seçilmesine mesafeli.

* Robert Prevost (ABD):

Chicago doğumlu Kardinal Prevost, Latin Amerika Papalık Komisyonu’na başkanlık ediyor. Reformist bir isim olmasına rağmen, papalık için genç görülebilecek 69 yaşında.

* Peter Erdo (Macaristan):

Avrupa’nın saygın isimlerinden olan 72 yaşındaki Erdo, muhafazakâr kanatta öne çıkıyor. 2015’teki Avrupa göçmen krizinde, Kilise’nin göçmenleri kabul etmemesi gerektiğini belirtmişti.

* Peter Appiah Turkson (Gana):

Etkili isimlerden Kardinal Turkson, seçilirse ilk Afrikalı papa olacak. Pek çok uzman, seçilme olasılığını yüksek görüyor.

Related Posts

AYM’nin kararı sonrası hayvanseverler engellemeleri aştı, AYM’nin kapısına dayandı

AYM’nin “Hayvanları Koruma Kanunu” kararını protesto eden yaşam hakkı savunucuları engellemeleri aşarak AYM’nin kapısına dayandı.

Rümeysa Öztürk davasında yeni gelişme! Hükümet gözaltına gerekçe sunamadı

ABD’de Filistin’i desteklediği gerekçesiyle gözaltına alınan Türk doktora öğrencisi Rümeysa Öztürk’ün İkinci Temyiz Dairesi görülen davasında karar çıkmadı. Amerikan Sivil Özgürlükler Birliği (ACLU) avukatı Esha Bhandari, “Hükümet, Temyiz Mahkemesi …

ABD’de Türk öğrenci Öztürk davasında yeni gelişme: Temyiz duruşmasında hükümetin avukatları gözaltına gerekçe sunamadı

ABD’de, Filistin’e destek verdiği gerekçesiyle gözaltında tutulan Tufts Üniversitesi doktora öğrencisi Rümeysa Öztürk’ün temyiz davasında, hükümetin avukatları gözaltı için herhangi bir gerekçe sunamadı.

Hamas: Trump’ın açıklaması Netanyahu hükümetinin yalanlarının tekrarı

ABD Başkanı Donald Trump’ın Gazze Şeridi’ne yardımların ulaşmamasından Hamas’ı sorumlu tutmasının ardından Hamas hareketi: “Trump’ın iddiaları, Filistinlileri aç bırakma suçunu meşrulaştırmak isteyen Netanyahu hükümetinin yalanlarının tekrarıdır.” İfadelerini kullandı.

Ankara’da sürpriz zirve… Erdoğan Bahçeli’nin evine gitti

Gün içerisinde İletişim Başkanlığı tarafından Cumhurbaşkanı Erdoğan ve MHP lideri Devlet Bahçeli’yi evinde ziyaret edeceği duyurulmuştu. MHP lideri Bahçeli ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın görüşmesi başladı.

Almanya’da Friedrich Merz ilk turda başbakan seçilemedi

Almanya’da Friedrich Merz ilk turda başbakan seçilemedi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir