Uzmandan elektronik sigara uyarısı: Akciğer yetmezliği, solunum sıkıntısı ve ölümcül sonuçlara yol açabiliyor

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Elektronik Sigaraların Tehlikelerine Dikkat Çekiyor

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Muhammed Emin Akkoyunlu, elektronik sigaraların kısa sürede akciğer yetmezliği, solunum sıkıntısı ve ölümcül sonuçlara yol açabileceği konusunda uyarılarda bulundu.

Elektronik sigaraların günümüzde ciddi bir tehdit oluşturduğunu belirten Prof. Dr. Akkoyunlu, bu cihazların içerikleri hakkında net bilgiler olmaması ve yan etkilerinin tam olarak bilinmemesi nedeniyle riskli olduğunu vurguladı. Özellikle yeni kullanıcılarda ciddi sağlık sorunlarına yol açabilen elektronik sigaralar, akciğerde çeşitli hasarlara neden olabiliyor.

Akciğerlerde Oluşabilecek Hasarlar

Prof. Dr. Akkoyunlu, elektronik sigaraların akciğerde çeşitli sorunlara yol açabileceğini belirterek alerjik reaksiyonlardan ölümcül organ yetmezliklerine kadar geniş bir yelpazede sorunlara sebep olabileceğini açıkladı. Özellikle gençlerdeki yoğun kullanımı, akciğer hastalıklarını ve astım benzeri belirtileri tetikleyebiliyor.

Yoğun Bakıma Yatan Genç Vaka

Elektronik sigara nedeniyle yoğun bakıma alınan genç hasta örneğine de değinen Prof. Dr. Akkoyunlu, bu hastanın akciğerde ve kalpte ciddi hasarlara yol açtığını belirtti. Uzun süre tedavi gören bu hastanın durumu, elektronik sigaraların ciddi sağlık riskleri taşıdığını gözler önüne serdi.

Uzun Dönem Etkileri

Prof. Dr. Akkoyunlu, elektronik sigaraların uzun vadede ne gibi etkilere yol açabileceğinin henüz belirsiz olduğunu, ancak Covid-19’a benzer ciddi klinik tablolara neden olabileceğini söyledi. Bu nedenle, bu ürünlerin gençlerin korunması için sigaraya benzer yasal düzenlemelere tabi tutulması gerektiğini belirtti.

Yasal Düzenlemeler Şart

Prof. Dr. Akkoyunlu, elektronik sigaraların tehlikelerine dikkat çekerek, bu ürünlerin sigaraya eşdeğer yasal düzenlemelere tabi tutulması gerektiğini ve gençlerin korunması için gerekli tedbirlerin alınması gerektiğini vurguladı.

Related Posts

Demans riski yaşanılan bölgeye göre değişiyor!

ABD’de yapılan bir araştırmada, demans (bunama) riskinin yaşanılan coğrafi bölgeye bağlı olarak değişebileceği tespit edildi.

Ağrıyla başlıyor, krampla devam ediyor! Varis akciğerde pıhtıya neden oluyor

Dinlenmeden sürdürülen mesailer, sürekli ayakta durmak, sigara içmek, dar ve sıkı kıyafetler giymek, aşırı kilo alımı, hareketsiz bir yaşam, hatta uzun süre sandalyede oturmak. Tüm bunlar, çağımızın sıradan alışkanlıkları gibi görünse de kişinin konforunu gitgide azaltan hatta akciğer atardamarında pıhtıya bile yol açabilen varis hastalığına zemin hazırlıyor.

Evliliklerin ilk 1 yılında ortaya çıkıyor: Öpüşürken bulaşan bu hastalık daha öncekileri unutturacak

İranlı araştırmacı Reza Rastmanesh önderliğindeki yeni çalışma, depresyon ve anksiyetenin sadece duygusal etkileşimle değil, öpüşme ve yakın temas yoluyla ağız bakterileri aracılığıyla da partnerler arasında “bulaşabileceğini” ortaya koydu.

Keneden ölümler için ‘mRNA aşısı’ umudu

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi (SCÜ) Tıp Fakültesi’nden Dr. İlhan Çetin yaz aylarında ölümlere yol açan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı konusunda ilk yapılan klasik aşı denemelerinin yetersiz kaldığını belirterek, “Ancak şu anda üretilmeye çalışılan aşılar, mRNA teknolojisiyle üretildiği için etkisinin çok yüksek olduğunu görüyoruz. İnşallah insan üzerindeki değerlendirmelerde böyle çıkarsa çok daha etkili olacaktır” dedi.

Balık keyfiniz kabusa dönüşmesin! Bir lokması bile büyük riskmiş

Balık, yüksek biyolojik değere sahip proteinleri, omega-3 yağ asitleri (özellikle EPA ve DHA), D vitamini ve iyot gibi önemli mikro besinleri içeren değerli bir hayvansal besin kaynağıdır. Dyt. Beste Mum, ancak bazı bireylerde bağışıklık sistemi tarafından alerjen olarak tanımlanarak ciddi reaksiyonlara yol açabileceğini söyledi.

Sağlık Bakanlığı’ndan Ek Ödeme Uyarısı

Sağlık Bakanlığı kamu hastanelerine yazı gönderip, ‘Ek Ödemelerin Gecikmemesi’ konusunda uyarıda bulundu. Hekimsen konu hakkında açıklama yaptı.