Türkiye, Suriye ve Irak hattında yoğun temas: Ankara, Bağdat’tan PKK’yı “terör örgütü” ilan etmesini, Şam’dan PYD/DSG’yi silahsızlandırmasını istiyor

“`html

Ankara’nın PKK ve PYD/DSG ile İlişkileri Sıkılaştırılıyor

Türkiye, PKK’nın silah bırakması ve Suriye’deki PYD/DSG’nin elindeki silahları yeni Şam yönetimine teslim etmesi amacıyla Bağdat ve Şam ile olan temaslarını güçlendirdi. PKK’nın Irak’taki terör örgütleri listesine alınması, Kuzeydoğu Suriye’de de PYD/DSG’nin silahsızlandırılması konusunda Bağdat ve Şam yönetimleri üzerindeki baskıları artırdı.

Dışişleri Bakanı Fidan’ın Bağdat Ziyareti

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, göreve geldikten sonra Bağdat’ı ziyaret ederek Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin ile bir araya geldi. Ayrıca ziyaretleri sırasında Savunma Bakanı Said Rıza El Abbasi, Başbakan Muhammed Şiya Es-Sudani ve Cumhurbaşkanı Abdüllatif Reşit ile görüşmeler gerçekleştirdi. Toplantılarda, özellikle Kuzey Irak’taki PKK varlığı ve Suriye’deki gelişmeler ele alındı. Fidan, Irak’tan PKK’yı “terör örgütü” olarak tanımalarını talep etti.

Irak-Türkiye İşbirliği ve Suriye’nin Geleceği

Bölgedeki güvenlik konularının tartışıldığı bir basın toplantısında Fuad Hüseyin, “Türkiye ve Irak arasında Suriye’deki durum hakkında ortak bir anlayış var,” diyerek iki ülkenin Şam’daki yeni yönetime yönelik sürekli temaslar içerisinde bulunduğunu belirtti. Irak Başbakanı Sudani de, bölge istikrarını sağlamak için ülkeler arası koordinasyonu artırma çağrısında bulundu.

Suriye Yönetimi ile İlgili Vurgular

Fidan ve Irak Cumhurbaşkanı Reşit arasındaki görüşmelerde Suriye’nin yeni hükümetinin etnik ve dini çeşitliliği koruması gerektiği üzerinde duruldu. Suriye’nin kendi içinde birlik ve barışı sağlama çabaları, Türkiye’nin Irak’a olan destek vurgusu eşliğinde değerlendirildi.

MİT Başkanı Kalın’ın Şam Teması

Fidan’ın Bağdat programı sürerken, Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanı İbrahim Kalın, bir ay içerisinde ikinci kez Şam’ı ziyaret etti. Kalın, Suriye’nin geçici Başkanı Ahmed el Şara ile kapsamlı görüşmeler gerçekleştirdi. Bu toplantılarda, Kuzeydoğu Suriye’deki mevcut durum ve PYD/DSG’nin kontrolü gündeme geldi.

Siyasi Çatışmalara Ara Buluculuk Girişimi

Türkiye’nin PYD/DSG ile ilişkilerine dair yapılan askeri operasyonlar sürerken, bu konuda Şam yönetimiyle müzakerelere de devam ediliyor. Irak Cumhurbaşkanı Abdullatif Reşit, Birleşik Arap Emirlikleri merkezli bir medya kuruluşuna verdiği röportajda, Şam ile DSG arasında bir arabulucu rolü üstlendiklerini ancak bu çabaların olumlu sonuçlanmadığını ifade etti.

DSG’nin Şam Yönetimi’ne Yanıtı

DSG, Kürt kimliğinin tanınmasını ve güvenlik meselelerinde kendilerine yer verilmesini içeren Şam’ın önerisini geri çevirdi. DSG’nin belirttiği talepler arasında Suriye ordusuna entegre olmanın yanı sıra petrol gelirlerine erişim hakkının sağlanması da yer alıyor.

Şam Yönetimi’nin Cezaevi Uygulamaları

Suriye yönetimi, DSG’nin özerk bir yapı olarak varlığını kabullenmeyeceğini ve siyasi pazarlık unsuru olarak petrol konusunu ele almak istemediğini duyurdu. Erbil merkezli Kürt yönetimi ise, DSG ile Şam arasında bir diyalog kurulması için isteklerini dile getirdi.

Kürtlerden Destek ve Yardım Açıklamaları

Mazlum Abdi’nin, Kuzeydoğu Suriye’de karşılaşabileceği olası zorluklar karşısında Kürtlerin askeri destek talep etmeleri durumunda bu yardımı yapacaklarını ifade eden Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi eski Başkanı Mesud Barzani, bu durumun herkes için dün olduğu kadar önemli olduğunu vurguladı.

Kürt Hareketinin Stratejileri ve Öcalan’ın Rolü

PKK’nın silahsızlanma süreci üzerine yürütülen görüşmelerde Abdullah Öcalan’ın, Kuzeydoğu Suriye konusunda bir çağrı yapabilmesi için öncelikle anlaşma sağlanması gerektiği değerlendiriliyor. Araştırmacılar, Rojava’da bir uzlaşma olmadığı sürece Öcalan’dan bir açıklama beklemenin zor olduğunu belirtiyor.

Rojava’daki Gelecek Vizyonu

Rojava’da fiili bir özerklik elde edilmesinin ardından Öcalan’ın yapılacak açıklamaları destekleyici olabileceğini ifade eden uzmanlar, bu coğrafyanın yönetim biçiminin adının ne olacağından ziyade, Kürtlerin meşruiyet kazanması için gerekli olan durumun sağlanmasının daha önemli olduğuna dikkat çekiyor.

“`

Related Posts

İmamoğlu: ‘Terörün bittiği gelecek hepimizin ortak ihtiyacıdır’

İmamoğlu’dan terör örgüt PKK’den bir grubun silah bırakması sonrası açıklama… İmamoğlu, “Terörün bittiği gelecek hepimizin ortak ihtiyacıdır. Sürecin milletin ümitlerine ve kaygılarına uygun ilerlemesi için desteğimizi sürdüreceğiz” dedi.

Şanlıurfa’da 53 yaşındaki kadın anne oldu: İkiz bebeklerini sağlıkla dünyaya getirdi

Şanlıurfa Birecik’te 53 yaşındaki bir kadın anne oldu.

ABD – Meksika sınırında kaçak silah alarmı

Meksika Savunma Bakanlığı ve Federal Başsavcılık tarafından Kongre’ye sunulan rapora göre, Kasım 2024 ile Mayıs 2025 arasında ABD’den Meksika’ya giren yasa dışı silahların yüzde 43’ü Teksas sınır geçişlerinden yapıldı. Bu dönemde 5 bin 869 ateşli …

Bayrampaşa Belediye Meclisi’nde CHP’li 2 üye partilerinden istifa etti

Bayrampaşa Belediye Meclisi’nde CHP’li 2 üye partilerinden istifa etti

ASEAN Zirvesi’nden sert mesaj: Malezya Başbakanı Trump’ı hedef aldı

Malezya Başbakanı Enver İbrahim, Kuala Lumpur’da düzenlenen Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği (ASEAN) Dışişleri Bakanları toplantısında yaptığı açılış konuşmasında, ticaretin artık büyüme değil, baskı kurma amacıyla kullanıldığını söyledi. “Tarifeler …

‘Hırsızlık’tan aranıyordu: Tuvalet kapısının arkasında saklanırken yakalandı

Kırıkkale’de “hırsızlık” suçundan hakkında 52 yıl 1 ay kesinleşmiş hapis cezası bulunan şüpheli, polis ekiplerinin düzenlediği operasyonla evindeki tuvalet kapısının arkasında saklanırken yakalandı.