Şap Hastalığıyla Mücadelede Dikkat Edilmesi Gerekenler
Hayvanlarda görülen şap hastalığıyla ilgili son gelişmeler yakından takip ediliyor. Çelik, sığır, manda, koyun ve keçiler gibi çift tırnaklı hayvanlarda virüslerin yol açtığı hastalığın hızla yayıldığını belirtiyor.
Şap hastalığının özellikle buzağılar ve kuzularda ölümle sonuçlanabileceğine dikkat çeken Çelik, hastalığın süt ve et verimini düşürerek ekonomik kayıplara neden olabileceğini vurguluyor.
“Bilinçli Tüketim Şart!”
Çelik, hem yetiştiricilerin hem de tüketicilerin şap hastalığı konusunda bilinçli olması gerektiğini önemle belirtiyor. Hastalığın evreleri hakkında bilinçlendirme yapılarak ekonomik kayıpların önlenebileceğinin altını çiziyor.
Şap hastalığına karşı en etkili mücadele yönteminin hastalığın henüz ortaya çıkmadan hayvanların aşılanması olduğunu dile getiren Çelik, bu konuda bilinçli bir yaklaşım sergilenmesi gerektiğini vurguluyor.
Şap hastalığının yayılmasının önüne geçilebilmesi için hayvan hareketlerinin sınırlanması gerektiğini belirten Çelik, bu konuda alınan tedbirlerin doğru olduğunu ifade ediyor.
“Hayvan Kesimleri Kontrol Altında”
Şap hastalığı nedeniyle hayvanlarda et ve süt veriminde azalmalar yaşanabileceğini söyleyen Çelik, bu durumun doğal olduğunu belirtiyor. Ağız bölgesindeki yaralar nedeniyle hayvanların yeme içme konusunda zorluk çekebileceğini ve bu durumun da et verimini düşürebileceğini açıklıyor.
Ekonomik kayıplara yol açan unsurlardan birinin yem giderleri olduğunu belirten Çelik, hastalık nedeniyle kilo kaybı yaşayan hayvanlara daha fazla yem verilmesi gerektiğini söylüyor.
Hayvan kesimlerinin veteriner hekimlerin kontrolünde devam ettiğini ve et fiyatlarının şap hastalığı nedeniyle artmadığını belirten Çelik, insanların et ve süt tüketirken herhangi bir riskle karşılaşmadığını ifade ediyor.