Harama trilyon harcadılar

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı’ndan Dr. M. Coşkun Cangöz, 2024 yılına ait bütçe ve borç verilerini inceledi. Hazine borç stokunun üç yıl önce 2.7 trilyon TL iken 2024 yılı sonunda 9.2 trilyon lirayı geçtiğini belirtti. Cangöz, geçtiğimiz yılda Hazine’nin toplam borçlanmasının 2.6 trilyon TL’ye ulaşarak yaklaşık olarak GSYH’nin yüzde 6’sına denk geldiğine dikkat çekti. Bu süreçte Hazine, 1.04 trilyon TL anapara ödemesi için yeni borçlanma gerçekleştirdi ve buna ek olarak 1.5 trilyon TL daha borç alarak toplamda GSYH’nin yüzde 3.5’ine tekabül eden bu miktar, son beş yıldaki en yüksek net borçlanma seviyesine işaret etmektedir.

DESTEĞİN ARTIŞI

2024 yılında Hazine, 1 trilyon 43 milyar TL anapara ödemesinin yanı sıra 1 trilyon 175 milyar TL faiz ödemesi yaparak borç servisini yerine getirdi. Böylece Hazine, kriz dönemleri de dahil olmak üzere ilk kez borç anaparasından daha fazla faiz ödemesi yaptı. Faiz giderinin GSYH’ye oranı son 3 yılda artarak yüzde 2.9’a ulaştı. Aynı zamanda, ödenen vergilerin giderek artan oranda faiz ödemeleri için kullanıldığını görmekteyiz. Geçen yıl hanehalkı ve işletmelere 445.6 milyar TL destek sağlanırken, bütçenin faiz gideri 1 trilyon 270 milyar TL’ye ulaştı.

Faiz Harcamaları Artmaya Devam Edecek

Merkez Bankası, Aralık 2024’te faiz indirimlerine başlasa da Hazine’nin faiz gideri gelecek yıllarda artmaya devam edecek. Bu konuya dikkat çeken Cangöz, faiz indirimlerinin kısa vadede sadece Hazine’nin yeni borçlanmalarına ve değişken faizli olan TLREF’e endeksli senetlere etki edeceğini belirtti. Faiz indirimlerine rağmen, 2025 ve ileriki yıllarda bütçedeki faiz yükünün artmaya devam edeceğini ve faiz giderlerinin anapara ödemelerinin üzerinde olacağını ifade etti. Hazine’nin 9.2 trilyonluk borç stokunun yüzde 56’sı dövize, yüzde 44’ü ise TL’ye endeksli.

Related Posts

Adana’da şaşırtan durum: Kilosu 1 TL’ye düşen karpuz markette 14 TL

Türkiye’nin karpuz ihtiyacının 4’te 1’ini karşılayan Adana’da, ürünün kilosu halde 1 TL’ye kadar düştü. Düşüşe rağmen bazı marketlerde karpuz fiyatının 14 TL olduğu görüldü. Aradaki fiyat farkına üreticiler ile komisyoncular tepki gösterirken …

Emekli zammı belli oldu: Kök maaş tablosu değişti, 4A-4B zam hesaplama

TÜİK’in Haziran ayı enflasyon verisi sonrası emekliye yapılacak Temmuz 2025 zammı yüzde 16,67 olarak açıklandı. SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı maaşları bu orana göre hesaplandı. En düşük emekli maaşı 16 bin 880 TL’ye yükseldi. İşte, e-Devlet kök maaş sorgulama ekranı ve maaş maaş güncel zamlı tablolar…

Kıdem tazminatı, bedelli askerlik, yaşlılık aylığı tutarları güncellendi: Bedelli askerlik ne kadar oldu?

Temmuz 2025 memur zammı sonrası kıdem tazminatı tavanı, bedelli askerlik ücreti, yaşlılık aylığı ve engelli maaşı gibi birçok ödeme kalemi güncellendi. Memur maaş katsayısının değişmesiyle birlikte yeni rakamlar belli oldu.

Gram altın ne kadar oldu?

İran-İsrail gerilimi ile sıçrayarak yeni zirveyi zorlayan altın fiyatlarında, geçtiğimiz hafta dalgalı bir seyir hakimdi. Ara ara düşen fiyatlar zirveyi zorlamasa da yükselişe geçti. Altın geçen haftayı düşüşle kapattı. Alım-satım yapacaklar altın …

ABD’li dev bankalardan Türkiye tavsiyesi

CHP Kurultayının iptali davasının 8 Eylül’e ertelenmesinin ardından Wall Street bankaları müşterilerine Türk tahvili ve lira alma tavsiyesi verdi.

Kilis’te biber hasadı başladı

Kilis’te kentin önemli gelir kaynaklarından biri olan ve yaklaşık 54 bin dekarda ekilen biberin hasadına başlandı.