Elektrikli araçlara ilgi giderek artıyor, satışlarda yükseliş!

Elektrikli Araç Satışları Yükselişte: Çin ve Avrupa’da Güçleniyor

İngiltere merkezli araştırma şirketi Rho Motion’un verilerine göre, Nisan ayında 1,5 milyon elektrikli araç satıldı. Bu satışlar yıllık bazda %29 büyümeyi gösterirken, aylık bazda %12 düşüş kaydedildi.

Dünya genelinde Ocak-Nisan dönemindeki satışlar da geçen yıla kıyasla %29 artarak 5,6 milyona ulaştı.

Bu dönemdeki satışların 3,3 milyonu Çin’de gerçekleşti. Çin’deki satışlar yıllık bazda %35 arttı.

Çin’deki Nisan satışları yıllık bazda %32 artarken, aylık bazda %9 azaldı.

Eski ABD Başkanı Joe Biden döneminde elektrikli araç ve parçalarına yönelik tarifeler uygulanmaya devam ederken, Çin’den ABD’ye önemli miktarda elektrikli araç ihracatı olmaması satışlara büyük bir etki yapmıyor.

Öte yandan, ABD Başkanı Donald Trump’ın ABD dışında üretilen tüm araçlara %25 gümrük tarifesi uygulaması bulunuyor.

AVRUPA’DAKİ BÜYÜK PAZARLARDA GÜÇLÜ BÜYÜME

Elektrikli araç satışları yılın ilk dört ayında Avrupa’da yıllık bazda %25 büyüyerek 1,2 milyona ulaştı.

Avrupa’daki büyük pazarlarda yılın ilk dört ayında güçlü bir büyüme yaşandı. Satışlar, Almanya’da %42, İtalya’da %56, İspanya’da %57 ve İngiltere’de %32 arttı.

Fransa’da tüketici teşviklerinin zayıflamasıyla satışlar aynı dönemde %14 geriledi.

Kuzey Amerika pazarını oluşturan ABD, Kanada ve Meksika’da elektrikli araç satışları Ocak-Nisan döneminde yıllık bazda %5 arttı.

Meksika, Çin’in ülkeye ihracatındaki artışa bağlı olarak satışların en hızlı büyüdüğü pazar oldu.

Dünyanın geri kalanında ise yılın ilk dört ayındaki elektrikli araç satışları yıllık bazda %37 artarak 500 bine ulaştı.

Rho Motion Veri Müdürü Charles Lester, verilere ilişkin değerlendirmesinde, devam eden tarife müzakerelerinin elektrikli araç sektörü üzerinde etkili olduğunu belirterek, “Ancak Çin ve Avrupa’da yerli üreticiler sessizce iyi performans sergiliyor ve pazar paylarını artırıyor. Avrupa Birliği’nin elektrikli araçlara yönelik hedefleri, sektörü hızlandırmak için büyük bir motivasyon oluşturuyor.” ifadelerini kullandı.

Related Posts

Avrupa borsaları çakıldı: Çin anlaşması ve enflasyon etkisi mi? (11 Haziran 2025)

Kapanışta gösterge endeksi Stoxx Europe 600, yüzde 0,27 değer kaybederek 551,64 puana geriledi. Avrupa’nın otomotiv ve yedek parça endeksi yüzde 0,66 düşüşle en çok kaybettiren oldu. Teknoloji hisseleri ortalama yüzde 0,09 gerilerken, banka hisseleri …

Borsa günü nasıl tamamladı? İşte en çok kazandıran ve kaybettiren sektörler! (11 Haziran 2025)

BIST 100 endeksi, önceki kapanışa kıyasla 26,80 puan yükselirken, toplam işlem hacmi 90,1 milyar lira olarak gerçekleşti. Bankacılık endeksi yüzde 0,18 değer kaybederken, holding endeksi yüzde 0,41 artış gösterdi. Sektör endeksleri arasında en fazla …

Komisyon zirai don listesi için 4 ürün daha önerdi

Meclis Zirai Don Olayını Araştırma Komisyonu, 13 ildeki incelemelerine ilişkin ön tespit ve önerileri içeren raporunu Tarım ve Orman Bakanlığı’na sunarken, bakanlık tarafından 16 ürün olarak belirlenen zirai dondan olumsuz etkilenen ürünlere Isparta’nın gülü, Trabzon hurması, dut ve incir olmak üzere 4 ürünün daha eklenmesi yönünde öneride bulundu.

600 bin işçi için kader haftası: Zam görüşmelerinde son viraj

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’ın bayramdan sonra ilk teklifin verileceğini söylemesinin ardından 600 bin kamu işçisinin gözü kulağı hükümetin vereceği zam teklifinde.

Fitch’ten Türkiye için yıl sonu faiz tahmini

Fitch Ratings Bankalar Direktörü Ahmet Emre Kılınç, TCMB politika faizinin yıl sonunda yüzde 33’e gerilemesini beklediklerini söyledi.

Brent petrol yükseliyor: ABD-Çin görüşmeleri fiyatları uçuracak mı? (10 Haziran 2025)

Dün 66,79 dolara kadar çıkan Brent petrolün varil fiyatı, günü 66,75 dolar seviyesinde kapattı. Bugün saat 09.18 itibarıyla kapanışa göre yaklaşık yüzde 0,1 artışla Brent petrolün varili 66,82 dolara yükseldi. Aynı saatte Batı Teksas türü (WTI) ham …