Denizi kesik süte çevirdi: Marmara bangır bangır alarm veriyor

Marmara ve Mudanya’da Müsilaj Felaketi Devam Ediyor

Marmara Denizi’nde 2021 yılında başlayan müsilaj felaketi, Tekirdağ açıklarından sonra Mudanya’da da etkisini sürdürüyor. Mudanya ilçesinde denizi kaplayan müsilajın, balık çeşitliliğini azalttığı ve balıkçıların ağlarına zarar verdiği görülüyor.

Müsilajın Etkileri

Balıkçılar, zarar gören ağlar nedeniyle denize açılamazken, Uludağ Üniversitesi’nden Doç. Dr. Efsun Dindar, müsilajın balık çeşitliliğine negatif etkileri olduğunu belirtti. Dindar, “Kirlilik yüklerinin oluşturduğu aşırı miktar, müsilajın hızla yayılmasına neden oluyor” şeklinde konuştu.

Mudanya’da denizi kaplayan müsilaj, balık avlamak için denize açılan tekneleri engelliyor. Balıkçılar, müsilajın ağları yırttığını ve Marmara Denizi’ne balık girişini engellediğini belirtiyor. Palamut ve lüfer gibi balıkların Karadeniz’e yöneldiği görülüyor.

Denizdeki Alarm Sinyali

Marmara Denizi’nde birçok nehrin birleşmesiyle kirliliğin arttığını belirten Doç. Dr. Efsun Dindar, artık denizin ölüm sinyalleri verdiğini söylüyor. Dindar, “Deniz altındaki canlılar için oksijen seviyeleri çok düşük, müsilaj denizin dibini sarmış durumda ve bu durum, canlıların oksijen almasını, hareket etmesini engelliyor” açıklamasında bulundu.

Müsilajın Tetikleyicileri

Marmara Denizi’nde atık su deşarjları ve nehirlerden taşınan kirlilik, müsilajın hızla yayılmasına neden oluyor. Dindar, “Son dönemlerde denizin yüzeyinde açıkça müsilaj oluşumunu gözlemliyoruz. Azot ve fosfor, Marmara Denizi’ne taşınarak müsilajı hızla tetikliyor” şeklinde ifade etti.

Balıkçıların Güç Durumu

Marmara Denizi’nde 30 yıldır avlanan balıkçılar, müsilaj nedeniyle ağlarını geri çekemiyor ve ağlar zarar görüyor. Balıkçı Ahmet Çetinkaya, “Müsilaj nedeniyle ağlarımızı geri çekemiyoruz ve makinalarımız zorlanıyor. Ağlarımızı temizlemek de güç oluyor. Bu durum, bizim avlanmamızı olumsuz etkiliyor” dedi.

Related Posts

AYM’nin kararı sonrası hayvanseverler engellemeleri aştı, AYM’nin kapısına dayandı

AYM’nin “Hayvanları Koruma Kanunu” kararını protesto eden yaşam hakkı savunucuları engellemeleri aşarak AYM’nin kapısına dayandı.

Yeni papa seçiliyor… Vatikan’da ‘konklav’ başladı

Papa Françesco’nun ölümünün ardından 133 kardinal, yeni papayı seçecekleri ‘konklav’ süreci için sıkı gizlilik önlemleri altında Sistine Şapeli’nde toplanıyor. Cep telefonu sinyalleri kesildi, sessizlik yemini edildi. Artık gözler bacadan yükselecek beyaz dumanda olacak.

Rümeysa Öztürk davasında yeni gelişme! Hükümet gözaltına gerekçe sunamadı

ABD’de Filistin’i desteklediği gerekçesiyle gözaltına alınan Türk doktora öğrencisi Rümeysa Öztürk’ün İkinci Temyiz Dairesi görülen davasında karar çıkmadı. Amerikan Sivil Özgürlükler Birliği (ACLU) avukatı Esha Bhandari, “Hükümet, Temyiz Mahkemesi …

ABD’de Türk öğrenci Öztürk davasında yeni gelişme: Temyiz duruşmasında hükümetin avukatları gözaltına gerekçe sunamadı

ABD’de, Filistin’e destek verdiği gerekçesiyle gözaltında tutulan Tufts Üniversitesi doktora öğrencisi Rümeysa Öztürk’ün temyiz davasında, hükümetin avukatları gözaltı için herhangi bir gerekçe sunamadı.

Hamas: Trump’ın açıklaması Netanyahu hükümetinin yalanlarının tekrarı

ABD Başkanı Donald Trump’ın Gazze Şeridi’ne yardımların ulaşmamasından Hamas’ı sorumlu tutmasının ardından Hamas hareketi: “Trump’ın iddiaları, Filistinlileri aç bırakma suçunu meşrulaştırmak isteyen Netanyahu hükümetinin yalanlarının tekrarıdır.” İfadelerini kullandı.

Ankara’da sürpriz zirve… Erdoğan Bahçeli’nin evine gitti

Gün içerisinde İletişim Başkanlığı tarafından Cumhurbaşkanı Erdoğan ve MHP lideri Devlet Bahçeli’yi evinde ziyaret edeceği duyurulmuştu. MHP lideri Bahçeli ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın görüşmesi başladı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir