EDA SANĞU
Önlemlerin kaldırılmasıyla toplumda “Salgın bitti” algısı oluştu. Lakin kısıtlı test siyasetine rağmen olay sayıları yaz ortasında patlama yaptı. Bakanlık bilgilerine nazaran geçen hafta 57 bin hadise tespit edildi. Bir haftalık hadise artışı yüzde 114, aylık yüzde 800’ü aştı. Maskenin rafa kalkması ile bayram ve turizm hareketliliğine işaret eden uzmanlar tatil ikazlarını sıraladı. Ayrıyeten kapatılan Kovid servislerinin tekrar açılmak üzere hazırlandığı da belirtildi.
‘ALEVLENMEYLE KARŞI KARŞIYAYIZ, HADİSELER ANADOLU’YA TAŞINACAK’
Bilim Konseyi üyesi Prof. Dr. Alper Şener “Büyüklerle bayramlaşıyorsak iki taraf da maske takmalı” dedi. Omicron BA.4 ve BA.5’in bugüne kadar en süratli yayılan varyant olduğunu vurgulayan Türk Toraks Derneği, kapalı alanda maske takılması ile yaygın test yapılmasını önerdi. Prof. Dr. Tufan Tükek de “Bir alevlenmeyle karşı karşıyayız. İstanbul’daki hadiseler Anadolu’ya yayılacak. Bayramdan sonra hadise sayılarının çok artmasını bekliyoruz” diye konuştu.
BAYRAM ZİYARETİNDEN KÂRLI ÇIKAN KOVİD OLMASIN
Vaka sayılarının iki haftada beş kat artmasının akabinde uzmanlardan ‘bayramda teyakkuz şart’ ikazları geldi. Prof. Dr. Alper Şener “Büyüklerle bayramlaşırken iki taraf da maske takmalı” dedi. Prof. Dr. Tufan Tükek de “Bir alevlenmeyle karşı karşıyayız. İstanbul’daki hadiseler Anadolu’ya yayılacak. Bayramdan sonra hadise sayıları artacak” diye konuştu. Prof. Dr. Necmi İlhan ise “Bayramın tesirinin ne kadar olduğunu bayramdan sonraki hafta sonunda göreceğiz” sözlerini kullandı.
Önlemlerin kaldırılmasıyla toplumda ‘salgın bitti’ algısı oluştu. Lakin kısıtlı test siyasetine rağmen hadise sayıları yaz ortasında patlama yaptı. Bakanlık datalarına nazaran Türkiye’de geçen hafta 57 bin olay tespit edildi. Bir haftalık olay artışı yüzde 114 olurken, aylık yükseliş ise yüzde 800’ü aştı. Hadiseler son iki haftada ise tam beş kat arttı. Ortaya çıkan tablonun akabinde bayramda ve tatillerde yaşanacak hareketliliğe işaret eden uzmanlardan ikazlar arka arda geldi.
BÜYÜKLERLE BAYRAMLAŞIRKEN MASKE TAKMALI
Koronavirüs Bilim Heyeti üyesi Prof. Dr. Alper Şener, “İki hafta ortasındaki tırmanış, bayram sonrasında da devam ederse bunun hastaneye ve ağır bakıma yatıştaki yansımasını göreceğiz. Hasta sayısı ve ağır bakıma yatışta artış olabilir” dedi. Prof. Dr. Şener, bilhassa Kurban Bayramı’nda 65 yaş üstü vatandaşlar için daha dikkatli olunması gerektiğini söyleyerek, şu tavsiyede bulundu: “65 yaş üstü vatandaşlarla maskesiz bayramlaşmak çok akılcı değil. Hafif klima çarpması, hafif teneffüs yolu enfeksiyonu bulguları ile dolaşıp kimileri test vermeye dahi gitmeyen kapalı hasta havuzumuz var. Bilinmeyen hasta havuzundan biraz sakınmak gerekiyor. Zira bilinmeyen hasta havuzu vakit içinde aleni hasta havuzu ve açık hasta havuzu halinde karşımıza çıkacaktır. Bayramlaşırken açık alanlar tercih edilmeli. Kapalı alanlarda kısa müddetli kalınmalı. Araya dikkat edilmeli. Kapalı alanlarda geçirilen mühlet 10 dakikayı geçmemeli. Hele büyüklerle bayramlaşıyorsak kesinlikle iki tarafın da maske takmasını öneriyorum.”
KENDİMİZİ VE ETRAFIMIZDAKİLERİ KORUYALIM
Prof. Dr. Necmi İlhan da, 10 günlük bayram tatilinde temas konusunda dikkatli olunması gerektiğini kaydederek, “Vakalarda bir müddet daha artış olmasını ya da bir müddet bu formda gideceğini de düşünebiliriz. Bayramın tesirinin ne kadar olduğunu bayramdan sonraki hafta sonunda lakin görebiliriz; zira bulaştan sonra bir kuluçka mühleti oluyor ve daha sonra lakin bu biçimde ortaya çıkıyor. Bayramdan sonraki haftanın olay sayısı bizim için belirleyici olacaktır” diye konuştu. İlhan, bayramlaşma ikazında da bulunarak, “Bir ortaya gelebiliriz, kucaklaşabiliriz, el sıkışabiliriz; fakat dikkatli olmamız gerekiyor. Şayet bir risk varsa kendimizde, kendimizi ve etrafımızı müdafaamız ya da kendimizde bir kronik hastalık kelam hususuysa daha dikkatli davranarak maske takmamız hakikat bir yaklaşım olacaktır” ikazında bulundu.
İSTANBUL’DAKİ OLAYLAR ANADOLU’YA YAYILACAK
İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tufan Tükek de “Bir alevlenmeyle karşı karşıyayız. İstanbul’daki olaylar Anadolu’ya yayılacak. Bayramdan sonra hadise sayılarının çok artmasını bekliyoruz” diye konuştu. Artan hadiselerle ağır hastalar görmeye başladıklarını kaydeden Tükek, “Hastaneye yatışlarda da bir artış var lakin bu olay sayısındaki artışa oranla daha düşük bir oran. Güya hastalık ortadan kalkmış üzere düşünülüyor aslında bu çabadaki bizim en büyük düşmanımız bu fikir. Yaz aylarında insanların tatil yörelerine gitmeleri, daha sıkı temas haline gelmeleri, açık havada olacaklarını sav ediyorlar ’bir şey olmaz’ diyorlar lakin yemek yeme alanlarında, kapalı ortamlarda birlikteliklerde hastalıklar artabiliyor” görüşlerini aktardı.
TOPLU TAŞIMADA MASKE KULLANMAK ŞART
Türk Toraks Derneği, hareketliliğin artacağı Kurban Bayramı tatilinde Kovid-19’a karşı maske takılması konusunda uyardı. Dernekten yapılan yazılı açıklamada, Dünya Sıhhat Örgütünün açıkladığı bilgilere nazaran, son 2 haftada dünya genelinde Kovid hadiselerinin yüzde 30 arttığı bildirildi. Derneğin Lider Yardımcısı Prof. Dr. Nurdan Köktürk, Kovid’in Omicron BA.4 ve BA.5’in bugüne kadar en süratli yayılan varyant olduğunu belirtti. Türkiye’de bayram tatili münasebetiyle hareketliliğin artacağını, bu nedenle maskelerin tekrar takılması gerektiği ihtarında bulunan Köktürk, “Ülkemizde süratle artmakta olan Kovid hadiseleri nedeniyle bilhassa toplu taşıma ve kapalı alanlarda maske takmak ve toplumsal araya uymak bulaş denetimini sağlayacak en temel tedbirler olarak yer almaktadır. Hastalık suratını gerçek belirlemek gayesiyle da süratli antijen testleri ve PCR testinin yaygın uygulanır hale getirilmesi belirleyici rol oynayacaktır” tabirlerini kullandı. Derneğin Teneffüs Sistemi Enfeksiyonları Çalışma Kümesi Lideri Prof. Dr. Füsun Eyüboğlu da kapalı alanlarda ve konut ziyaretlerinde maske kullanımına devam edilmesi gerektiğini bildirdi.