Avrupa Komisyonu’ndan ekonomi uyarısı: Türkiye’nin büyümesi yavaşlayacak!

Avrupa Komisyonu, Türkiye’de finansal istikrarı korumak için yapılan çalışmaların önemine rağmen, iç siyasi dalgalanmaların neden olacağı finansal piyasa oynaklığının ekonomi üzerinde olumsuz etkiler yaratacağını ve 2025 yılında büyümenin yavaşlayacağı öngörüsünde bulunuyor.

Komisyonun raporuna göre, 2024 yılında %3,2 seviyesinde gerçekleşen büyümenin, 2025’te %2,8’e düşeceği ve 2026’da ise %3,5 seviyesine yükseleceği tahmin ediliyor.

Komisyonun “2025 İlkbahar Ekonomik Tahmini: Küresel Ekonomik Belirsizlik Ortamında Ilımlı Büyüme” başlıklı raporunda, Türkiye’nin hanehalkı tüketiminin, mevcut finansal durumların iyileşmesi ile %3,5 oranında artacağı öngörülüyor.

FAİZ VE YATIRIMLARDAKİ GELİŞMELER

Raporda, “Brüt sabit sermaye oluşumunun 2024 yılı sonunda arttığı ancak deprem sonrası yeniden inşa çalışmalarının sona ermesiyle kısa vadede düşüş bekleniyor. Yüksek reel faiz oranlarının özel yatırımı kısıtladığı belirtiliyor. Ayrıca, enflasyonla mücadele kapsamında kamu tüketiminin sınırlanması için daha sıkı maliye politikaları uygulanacak” ifadelerine yer verildi.

Raporda ayrıca, “Liranın reel değer kazanması ve dış talebin zayıf kalması nedeniyle ihracatın büyümesinin düşük olacağı tahmin ediliyor. ABD’nin uyguladığı tarifelerin ticarette sapmalara yol açması nedeniyle kazanımların sınırlı kalması bekleniyor. Enerji fiyatlarındaki düşüşle birlikte cari açığın düşük kalması öngörülüyor” denildi.

İŞSİZLİKTE ARTIŞ BEKLENİYOR

Raporda, 2024 yılında ekonomik aktivitenin yavaşlamasına rağmen işgücü piyasasının dirençli olduğuna dikkat çekilerek, 2025 yılında iş büyümesinde zayıflama ve işsizlik artışı öngörüldü. Yüksek seviyelerdeki işgücü eksikliğinin maliyet baskısını azaltacağı belirtildi.

Raporda, Türkiye ekonomisinin uzun süredir yüksek jeopolitik ve iç risklere maruz kaldığı vurgulanarak, 2025 başında risklerin artmasına rağmen, sağlam politikalar ve dengeler sayesinde daha güçlü bir konumda olunduğunu belirtildi. Ancak ekonomik dengeleme sürecinin zor olmaya devam edeceği ifade edildi.

Related Posts

3 gün mesai ile işçiye kölelik getirdiler

Geçen hafta TBMM’de kabul edilen torba yasadaki madde ‘köle düzeni’ isyanına yol açtı. Meclis’te 3 gün çalışan ve 229 bin lira maaş alan vekiller, işçiye “10 gün çalış sonra bir gün izin yap” dedi.

Tarım sigortaları kapsamında üreticiye 7,3 milyar lira hasar tazminatı ödendi

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, “Prim bedeli yüzde 70’e varan oranlarda devlet tarafından karşılanan TARSİM ile alın terini korumaya, toprağı bereketle buluşturmaya kararlılıkla devam ediyoruz.” dedi.

Yüksek getiri vadiyle 300 kişiyi dolandırdılar : 140 milyon dolarlık soygun

ABD’de soruşturmacılar, “First Liberty Building and Loan” adlı kredi kuruluşunun 10 yılda 300’e yakın yatırımcıyı en az 140 milyon dolar dolandırdığını bildirdi.

Tavuk yumurtalarının ihracatı kayda bağlandı

İhracı kayda bağlı ürünler listesine “tavuk yumurtaları (Gallus domesticus türü)” da dahil edildi.

NVIDIA hissesi tarihte bir ilke imza atarak rekor seviyeye yükseldi

Hisse, Microsoft ve Apple gibi dünya devlerini geride bırakmayı başardı

14 yıl sonra uyanan Bitcoin cüzdanları piyasayı salladı: 2,5 milyar dolarlık transfer

14 yıl sonra uyanan Bitcoin cüzdanları piyasayı salladı: 2,5 milyar dolarlık transfer