Aşırı ekran maruziyeti uyku bozukları ve psikososyal sorunlarına sebep oluyor!

Çocukların Ekran Süresi Nasıl Sınırlandırılmalı?

Özellikle hafta sonları, ara tatiller ve yaz tatili gibi çocukların evde olduğu sürelerde ekran kullanımının kısıtlanması önem taşıyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Özge Yendur, 8-12 yaş arasındaki çocukların günlük 4 ila 6 saat ekran karşısında geçirebildiğini belirtiyor. Ekran süresinin doğru şekilde sınırlandırılmamasının okul başarısında düşüş, uyku problemleri, sosyal etkileşimde azalma, düşük benlik saygısı, obezite ve psiko-sosyal sorunlara yol açabileceğini vurguluyor.

Okul Çağındaki Çocuklarda Ekran Süresi

Dr. Özge Yendur, Amerikan Pediatri Akademisi’nin önerilerine göre, 0-18 ay arasındaki bebeklerin sadece yakınlarıyla video görüşmesi amacıyla ekranı kullanabileceğini belirtiyor. Eğitim amaçlı içerikler ise 18-24 ay arasında ebeveyn eşliğinde izlenebilir. 2-5 yaş arasındaki çocukların günlük ekran süresi 1 saati geçmemeli. 6 yaşından itibaren sağlıklı alışkanlıklar kazanılmalı. Aileler çocukların ekran sürelerini kontrol altında tutmalı, hafta sonları için ise maksimum 3 saat ekran izlemesine izin verebilir.

Ailelerin Rolü

Uzman Dr. Özge Yendur, ailelere bazı önerilerde bulunuyor:

  • Yatmadan 1-2 saat önce ekranın kapatılması.
  • Aile yemeklerinde dijital cihazların uzak tutulması.
  • Çocukla birlikte izlenecek içeriklerin seçilmesi.
  • Çocukları spor, sanat ve müzik gibi aktivitelere teşvik etmek.

Dr. Yendur ayrıca, çocuklara doğru örnek olmanın önemine vurgu yapıyor. Ekranların hayatımızda kalıcı olduğunu ancak doğru rehberlikle sağlıklı bir şekilde kullanılabileceğini belirtiyor. Çocukların gelişimini desteklemek için ekran sürelerini doğru yönetmek ailelerin sorumluluğunda olduğunu hatırlatıyor.

Related Posts

Çocuklarla cinsellik hangi yaşta, nasıl konuşulmalı?

Yaygın kanının aksine çocuklarla cinselliği konuşmak için ergenliği beklemeye gerek yok. Peki çocuklarla cinsellik hakkında nasıl konuşmak gerekiyor?

Sebze meyvedeki pestisiti yok eden Japon taktiği! Evdeki 2 malzeme yetiyor

İlkbaharın taptaze çilekleri, parlak renkleri ve iştah açıcı görünümleriyle sofralarımıza gelir. Ancak bu lezzetli meyvede gizlenen pestisitler sağlığımız için bir tehdit oluşturabilir. Bu aşamada, sadece su altında durulayarak yapılan temizlik yetersiz kalabiliyor. İşte Japonların sırrı.

ÖSYM Açıkladı Sağlık Bakanlığı Personel Alacak

ÖSYM sayfasından paylaşılan duyuruda, KPSS (Kamu Personel Seçme Sınavı) ile Sağlık Bakanlığı’nın personel alımı yapacağı bildirildi. 

Fırçalamak yetmez, yanlış diş ipi de çok tehlikeli! Doğrusu nasıl seçilir?

Çoğu hekim düzenli olarak diş ipi kullanılmasını önerse de diş ipi kullanımı hakkında bilmediğiniz birçok şey olabilir. Örneğin tüm diş tipleri için uygun tek bir diş ipi yoktur ve diş ipi kullanmanın teknikleri vardır. Diş ipi kullanımına dair muhtemelen bugüne dek duymadığınız detayları sizler için derledik!

Sivilceye karşı aşı yolda

Fransa merkezli bir ilaç firması, sivilcelerin tedavisi için aşı geliştirmeye başladı.

Araştırma ortaya koydu: Covid-19 aşısı kalp krizini artırdı mı?

Covid-19 aşısı olanlarda kalp hastalıklarının arttığına yönelik söylentilerin bilimsel bir veriye dayanmadığı belirlendi. İngiltere’de, 46 milyon kişinin verilerini inceleyen bir çalışmada Covid-19 aşısı olan kesimde hem kalp hem de damar hastalıklarına bağlı ölümlerin daha az olduğu ortaya koyuldu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir