Araştırma ortaya koydu: Covid-19 aşısı kalp krizini artırdı mı?

Kalp Krizi Vakaları Artış Gösteriyor mu? Uzman Açıklama Yaptı

Dr. Siyami Ersek Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nden Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Murat Sargın, son zamanlarda gençlerde kalp krizi vakalarının arttığı iddialarını değerlendirdi.

Sargın, yapılan verilerin gençlerde ciddi anlamda endişe verici bir kalp hastalığı artışını göstermediğini belirtti. Gençler arasında kalp krizi vakalarının daha sık gündeme gelmesinin, aslında bu konuda farkındalığın artmasıyla ilgili olduğunu vurgulayan Sargın, “10 yıl öncesine göre gençlerde belirgin bir kalp hastalığı artışı söz konusu değil. Ancak nüfus arttıkça hastalıkların da arttığı bir gerçek.” şeklinde konuştu.

  • Gençlerde Kalp Krizi Endişesi: Sargın, Türkiye’de 25-45 yaş aralığında genç nüfusun arttığını ve bu yaş grubundaki her üç kişiden birinin bulunduğunu belirtti. Dolayısıyla bu durumun, geçmiş yıllara göre artan kalp krizi vakalarıyla doğrudan ilişkili olmadığını söyledi.
  • Covid-19 ve Kalp Hastalıkları: Doç. Dr. Murat Sargın, Covid-19 salgınıyla kalp ve damar hastalıkları arasında bir bağlantı kurmanın doğru olmadığını belirtti. İngiltere’de yapılan bir çalışmada Covid-19 aşısı olan kişilerde kalp ve damar hastalıklarına bağlı ölüm oranlarının düşük olduğu gözlemlendi.

Sargın, Türkiye’de de benzer çalışmaların yapıldığını ve elde edilen verilerin henüz yayınlanmadığını belirtti. Kalp ve damar sağlığı konusunda farkındalığın artması gerektiğine dikkat çekerek, gençlerde kalp krizi endişesinin abartılmadan değerlendirilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Related Posts

Göz tansiyonu sinsi tehlike: Erken teşhis hayati önemde

Halk arasında göz tansiyonu olarak bilinen glokom, genellikle hiçbir belirti vermeden ilerleyen ve erken teşhis edilmediğinde kalıcı görme kaybına yol açabilen sinsi bir hastalık olarak biliniyor. Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Mehmet Sait Günerigök, “Glokom genellikle yavaş ve sinsi seyreder. Bu nedenle yılda bir kez göz muayenesi yaptırmak, özellikle risk grubundaki bireyler için hayati önem taşır” dedi.

Yediğiniz dondurmalara dikkat: Katkı maddeleri dikkat eksikliğine yol açabilir

Hazır dondurmalardaki katkı maddelerinin, çocuklarda dikkat eksikliği ve davranış bozukluklarına yol açabildiğini söyleyen Çocuk Nefrolojisi Uzmanı Prof. Dr. Cihangir Akgün, “Çocuğunuzun en sevdiği o rengarenk dondurma, düşündüğünüzden daha fazlasını içeriyor olabilir” dedi.

KKKA vaka sayısı artıyor: Keneye dikkat

Yaz aylarının gelmesiyle kene vakalarında artış yaşanırken, uzmanlar Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığına karşı uyarıyor. Prof. Dr. Bülent Ertuğrul, hastalığın ölümcül seyredebileceğini belirterek “Kene çıplak elle çıkarılmamalı, mutlaka sağlık kuruluşuna başvurulmalı” dedi.

Yaz tatilinde masum gibi görünen tehlikeler: Çocuklarınızı koruyun!

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Güzel, yaz aylarında artan sağlık risklerine karşı aileleri uyardı. Tatil sürecinde çocukları güneş çarpmasından enfeksiyonlara kadar birçok tehlikeden korumanın yollarını anlattı.

Yazın bu yiyecekleri asla tüketmeyin: Vücudun soğuma mekanizmasını zorluyor

Yaz aylarında serin kalmanın yolu sofranızdan geçiyor. Uzmanlara göre, sıcak havalarla başa çıkmanın en etkili yolu, klima kullanımının yanı sıra doğru beslenme alışkanlıklarını benimsemekten geçiyor. İşte yazın tüketilmemesi gerekenler…

Demans riski yaşanılan bölgeye göre değişiyor!

ABD’de yapılan bir araştırmada, demans (bunama) riskinin yaşanılan coğrafi bölgeye bağlı olarak değişebileceği tespit edildi.