3 gün mesai ile işçiye kölelik getirdiler

Yeni Torba Yasayla Turizm İşçilerine Yeni Kısıtlamalar Getirildi

Çıkan yeni torba yasa ile turizm sektöründeki işçilere bir darbe daha vuruldu. Artık turizm işçileri, 10 gün kesintisiz çalıştıktan sonra ancak bir gün izin kullanabilecekler. Fakat bu yeni yasaya göre fazla mesai yapan turizm işçileri zam alamayacaklar. Ayrıca yasa, biriken hafta tatillerinin telafi edilme süresine dair bir hüküm içermiyor. Üstelik, turizm işçilerine 10 gün aralıksız çalışma düzeni getiren milletvekilleri haftada sadece 3 gün çalışıyorlar. Üstelik bu duruma temmuz zammı eklenince milletvekillerinin aldığı maaş 229 bin 676 liraya ulaşıyor.

Hak Kaybı Devam Ediyor

Çalışma hayatı uzmanı Mert Nayır, sektördeki mevcut zorlukları açıklarken şunları dile getiriyor: “Turizm sektöründe zaten birçok sıkıntı var. Elden ödemeler, sigortasız çalışma, asgari ücretten gösterilen ödemeler ve fazla mesainin karşılığının verilmemesi gibi sorunlar ön planda. Son yıllarda sigortasız Afgan ve Suriyeli işçilerin turizm sektöründe çalıştığını da gözlemliyoruz.”

Nayır, yerli turizm talebinin azalması ve sektördeki yüksek enflasyon nedeniyle maliyetlerin arttığını belirtiyor ve şunları söylüyor: “İşverenlerin maliyetlerini azaltma çabaları ve işçilerin haklarının ellerinden alınması ciddi bir sorun. Bu durum, sektörde daha fazla kalifiye eleman kaybına neden olacak.”

Mesai Var, Ücret Yok

İş Kanunu’nda yapılan değişiklikle hafta tatilinde çalışan işçinin fazla çalışmaları normal çalışma süresi içinde değerlendirilmeyecek. Oysa işçi hafta tatilinde çalıştırılırsa yevmiyesinin yüzde 50 zamlı olarak ödenmesi ve telafi izni kullanılması gerekiyor.

‘Düzenleme Geri Çekilmeli’ Diyenler Çoğalıyor

CHP’li Sibel Suiçmez, turizm işçileriyle ilgili yapılan düzenlemeyi eleştirirken, “İşçiyi köle olarak görüp, emeğe değer vermiyorsunuz” diyor. CHP’li Gamze Taşcıer ise bu yasayı sadece turizm işçilerini değil, tüm emekçileri tehdit eden bir durum olarak nitelendiriyor. İstanbul Barosu da hafta tatilinin Anayasa ve uluslararası sözleşmelerle korunduğunu vurgulayarak bu düzenlemenin geri çekilmesi gerektiğini belirtiyor.

Related Posts

Tarım sigortaları kapsamında üreticiye 7,3 milyar lira hasar tazminatı ödendi

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, “Prim bedeli yüzde 70’e varan oranlarda devlet tarafından karşılanan TARSİM ile alın terini korumaya, toprağı bereketle buluşturmaya kararlılıkla devam ediyoruz.” dedi.

Yüksek getiri vadiyle 300 kişiyi dolandırdılar : 140 milyon dolarlık soygun

ABD’de soruşturmacılar, “First Liberty Building and Loan” adlı kredi kuruluşunun 10 yılda 300’e yakın yatırımcıyı en az 140 milyon dolar dolandırdığını bildirdi.

Tavuk yumurtalarının ihracatı kayda bağlandı

İhracı kayda bağlı ürünler listesine “tavuk yumurtaları (Gallus domesticus türü)” da dahil edildi.

NVIDIA hissesi tarihte bir ilke imza atarak rekor seviyeye yükseldi

Hisse, Microsoft ve Apple gibi dünya devlerini geride bırakmayı başardı

14 yıl sonra uyanan Bitcoin cüzdanları piyasayı salladı: 2,5 milyar dolarlık transfer

14 yıl sonra uyanan Bitcoin cüzdanları piyasayı salladı: 2,5 milyar dolarlık transfer

Mavi Vatan’a Türk imzası: 200 asker, 2 helikopter ve 41 bin beygir güçle yola çıkıyor

Adını, kahramanlık destanlarının yazıldığı Çanakkale topraklarından alan TCG Gelibolu (F-493), teknik kapasitesi, yerli savunma sistemleriyle güçlendirilmiş altyapısı ve 200 kişilik mürettebatıyla Türk donanmasının en güçlü unsurlarından biri olarak …