111 yıl sonra Türkiye’den çekilen BP’de işler tersine döndü

BP’de Sorunlar Artıyor: 2025 Yılında Borçlar 27 Milyar Dolara Ulaşabilir

BP, Türkiye’de 111 yıldır hizmet veren bir şirket olarak zorlu bir dönemden geçiyor. Son verilere göre, 2025 yılında 23 milyar dolarlık borca ek olarak yaklaşık 4 milyar dolarlık borç daha eklenebilir. FTSE 100 endeksinde işlem gören şirket, bu durumu ikramiye ödemeleri, düşük karbonlu varlıkların satışı ve mevsimsel envanter etkileri olarak açıkladı.

Mısır ve Trinidad & Tobago’daki yatırımların geri çekilmesiyle azalan gaz ve düşük karbonlu enerji üretimi, üretimi olumsuz etkileyebilir. Özellikle, geçen aralık ayında dört olgun açık deniz doğalgaz sahasını ve ilgili üretim tesislerini başka bir şirkete sattıkları için bu durumun etkileri önemli.

BP Yönetimi Değişecek Mi?

Petrol üretiminde artış beklenirken, gaz pazarlama ve ticaret sonuçlarının zayıf olacağı tahmin ediliyor. BP, müşteri ve ürün bölümünün mevsimsel hacim düşüşleri nedeniyle ticaretin olumsuz etkileneceğini, ancak rafineri marjlarının güçlü kalacağını belirtiyor.

BP’nin Başkanı Helge Lund’un, uzun süredir eleştirilen yatırımcıların istifasını açıklamasının ardından şirketin geleceği belirsiz. Lund’un 2026’da ayrılacağı tahmin ediliyor. 62 yaşındaki Lund, geçmişte BG Group, Statoil ve Aker Solutions gibi önemli şirketlerde görev almıştı.

Bu haber, şirketin yenilenebilir enerjiye ayrılan fonu azaltarak petrol ve doğalgaz üretimine yönelmesiyle gündeme gelmişti. Ancak, bu değişimin bazı hissedarlar, özellikle %5 hisseye sahip olan aktivist yatırımcı Elliott Management tarafından eleştirildi.

Trump’un Politikaları ve Petrol Fiyatları

ABD Başkanı Donald Trump’ın politikaları da petrol piyasalarını etkiliyor. Özellikle, Trump’ın ABD mallarına getirdiği gümrük vergileri, piyasalarda dalgalanmalara neden olarak petrol fiyatlarının düşmesine yol açtı.

Brent petrolün varil fiyatı, Trump’ın belirli açıklamaları sonrasında önemli ölçüde düşüş yaşayarak 63,29 dolara geriledi. Bu durum da petrol şirketlerinin geleceği üzerinde belirsizlik yaratıyor.

Related Posts

Piyasaların ana gündemi Kurultay davası! Çıkacak kararı bekliyorlar

İç ve dış gelişmeleri piyasaları etkilemeyi sürdürüyor. İçeride, haftanın ilk günü piyasaların odağı CHP Kurultay davası. İkinci gündem ise 3 Temmuz’da açıklanacak enflasyon oranları. Geçen haftayı yoğun geçiren piyasalarda bu haftanın iki gündemi …

Harcamaya takip fırsatçılara ceza

Ekonomi yönetimi kamuda uygulanması planlanan tasarruf tedbirlerini yapay zeka ile sıkı takibe alırken, diğer taraftan fahiş fiyat uygulamalarına art arda milyonluk cezalar kesiyor.

Bayraktar AKINCI’dan atılan KEMANKEŞ 1 hava hedeflerini tam isabetle vurdu

Baykar’ın milli ve özgün olarak geliştirdiği KEMANKEŞ 1 Yapay Zeka Tabanlı Mini Seyir Füzesi’nin test süreci başarıyla devam ediyor. KEMANKEŞ 1, Bayraktar AKINCI TİHA’dan yapılan atışlı testte havadaki hedefleri tam isabetle vurdu.

Türkiye 10 yıl geriye düştü! CHP’li vekil can acıtan veriyi duyurdu

CHP İzmir Milletvekili Seda Kaya Ösen, TÜSİAD tarafından yayımlanan Maliyet Bazlı Rekabet Gücü Endeksi sonuçlarını değerlendirerek Türkiye’de imalat sanayiinin rekabet gücünün önemli ölçüde gerilediğini vurguladı. Ösen, “Sanayicinin rekabet gücü 2015 …

Altında fırtına öncesi sessizlik mi yaşanıyor?

İsrail ile İran arasında başlayan ve ABD’nin de dahil olduğu çatışmalar piyasayı etkiliyor. Geçen hafta saldırılarla yükselişe geçen altında ivme önce aşağı döndü, sonra yeniden yükseldi. Artan jeopolitik risklerin ardından yatırımcıların güvenli …

SGK uzmanı açıkladı: Seyyanen zam, refah payı ve en düşük emekli maaşı için Ankara’da kritik zam kulisi

Emekli ve memurlara yapılacak 6 aylık enflasyon zammı için geri sayım başladı. SGK uzmanı İsa Karakaş, konuya dair Ankara kulislerinde konuşulanları deşifre etti. Karakaş, Temmuz ayında yapılacak maaş güncellemesinin emekliler için büyük önem taşıdığına dikkat çekti.