Brezilya’da bilim insanları haftada 112 gram veya üstü alkol tüketenleri uyardı

AA

Brezilya’da bilim insanları, ilgi çekici bir çalışma gerçekleştirdi..

Science Daily’nin aktardığına göre, uzmanlar, sağlık üzerinde alkol tüketiminin etkilerini incelemek için 1781 ölünün beyinlerini otopsiyle inceledi.

Ayrıca, ölenlerin yakınlarına alkol tüketim alışkanlıkları hakkında bazı sorular sordular.

KATILIMCILAR 4 GRUBA AYRILDI

Uzmanlar, birada yaklaşık 350, şarapta 150 ve sert içkilerde 45 mililitre alkol tüketiminin “1 birim/14 gram alkol” olduğunu belirledi. Denekleri, haftalık alkol tüketim birimlerine göre “hiç içmeyenler”, “haftada 7 ya da daha az içenler”, “haftada 8 ya da daha fazla içenler” ve “önceden aşırı içen ve bırakanlar” şeklinde 4 gruba ayırdı.

ALKOLÜN BEYİN DAMARLARINI SERTLEŞTİRMESİNİN SONUÇLARI

Çalışma, haftada 112 gram veya daha fazla alkol tüketenlerde beyin damarlarının sertleşmesine bağlı bilişsel problemlerin gelişme olasılığının hiç içmeyenlere göre %133 daha fazla olduğunu ortaya koydu.

Haftada 8 birim veya daha fazla alanlar ile önceden aşırı içen ve bırakanlarda Alzheimer belirtilerinin daha yaygın olduğu ve aşırı alkol tüketenlerin, hiç içmeyenlere göre ortalama 13 yıl daha erken öldüğü bulundu.

“AĞIR İÇİCİLİĞİN BEYİN HASARI İLE BAĞLANTISI OLDUĞUNU GÖZLEMLEDİK”

Araştırmacılardan Alberto Fernando Oliveira Justo, “Ağır içiciliğin beyin hasarı belirtileriyle doğrudan bağlantılı olduğunu ve bunun uzun vadeli hafıza ve düşünme yeteneklerini etkileyebilecek beyin sağlığına zararlı etkilere neden olabileceğini gözlemledik.” açıklamasını yaptı.

Beyindeki küçük damarların kalınlaşıp sertleşmesine neden olan “hyaline arterioloskleroz”​​​​​​​, zamanla hafıza ve düşünme yeteneklerini etkileyerek beyin hasarına yol açabilir.

Araştırmanın sonuçları, “Neurology” dergisinde yayımlandı.

Kaynak: Anadolu Ajansı (AA)

Related Posts

Göz tansiyonu sinsi tehlike: Erken teşhis hayati önemde

Halk arasında göz tansiyonu olarak bilinen glokom, genellikle hiçbir belirti vermeden ilerleyen ve erken teşhis edilmediğinde kalıcı görme kaybına yol açabilen sinsi bir hastalık olarak biliniyor. Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Mehmet Sait Günerigök, “Glokom genellikle yavaş ve sinsi seyreder. Bu nedenle yılda bir kez göz muayenesi yaptırmak, özellikle risk grubundaki bireyler için hayati önem taşır” dedi.

Yediğiniz dondurmalara dikkat: Katkı maddeleri dikkat eksikliğine yol açabilir

Hazır dondurmalardaki katkı maddelerinin, çocuklarda dikkat eksikliği ve davranış bozukluklarına yol açabildiğini söyleyen Çocuk Nefrolojisi Uzmanı Prof. Dr. Cihangir Akgün, “Çocuğunuzun en sevdiği o rengarenk dondurma, düşündüğünüzden daha fazlasını içeriyor olabilir” dedi.

KKKA vaka sayısı artıyor: Keneye dikkat

Yaz aylarının gelmesiyle kene vakalarında artış yaşanırken, uzmanlar Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığına karşı uyarıyor. Prof. Dr. Bülent Ertuğrul, hastalığın ölümcül seyredebileceğini belirterek “Kene çıplak elle çıkarılmamalı, mutlaka sağlık kuruluşuna başvurulmalı” dedi.

Yaz tatilinde masum gibi görünen tehlikeler: Çocuklarınızı koruyun!

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Güzel, yaz aylarında artan sağlık risklerine karşı aileleri uyardı. Tatil sürecinde çocukları güneş çarpmasından enfeksiyonlara kadar birçok tehlikeden korumanın yollarını anlattı.

Yazın bu yiyecekleri asla tüketmeyin: Vücudun soğuma mekanizmasını zorluyor

Yaz aylarında serin kalmanın yolu sofranızdan geçiyor. Uzmanlara göre, sıcak havalarla başa çıkmanın en etkili yolu, klima kullanımının yanı sıra doğru beslenme alışkanlıklarını benimsemekten geçiyor. İşte yazın tüketilmemesi gerekenler…

Demans riski yaşanılan bölgeye göre değişiyor!

ABD’de yapılan bir araştırmada, demans (bunama) riskinin yaşanılan coğrafi bölgeye bağlı olarak değişebileceği tespit edildi.