Hatay’da Kültürel Miras Restorasyonu

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat 2023’teki depremlerden sonra kurulan Hatay Restorasyon ve Konservasyon Laboratuvarı’nda teknolojik ekipmanların yardımıyla hasarlı taşınabilir kültür varlıkları onarılıyor.

Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğünce depremlerin ardından hizmete alınan laboratuvarda, hasarlı kültür varlıklarının enkazından kurtarılan taşınabilir eserlerin bakım ve onarımı gerçekleştiriliyor.

Japonya’nın Ankara Büyükelçiliğinin 2024’te hayata geçirdiği “Kültürel Yerel Projelere Hibe Programı” kapsamında hibe desteği verdiği laboratuvarda, restoratör ve konservatörler görev alıyor.

Japonya Hükümetinin mikroskop, 3 boyutlu tarama cihazı, manuel forklift ve kimyasal saklama dolabı gibi teknolojik ekipmanlarla katkı sunduğu merkezde görüntüleme, projelendirme ve tespit çalışmaları yürütülüyor.

Enkazdan çıkarılan ahşap, tekstil, taş ve pişmiş toprak gibi taşınabilir eserlerin özenle ayrıştırıldığı laboratuvarda, kültürel mirasın restorasyonu sürüyor.

“Japonya olarak katkıda bulunduğumuz için çok memnunuz”

Japonya’nın Ankara Büyükelçisi Katsumata Takahiko, AA muhabirine, Hatay’ın çok önemli tarihi yapı ve kültürel varlıklara sahip olduğunu söyledi.

Depremlerde kentin bazı kültürel alanlarının hasar gördüğünü anımsatan Katsumata, “Depremin meydana geldiği dönemde sadece insanlar değil, bizim için de çok önemli olan kültürel ve tarihsel eserler de zarar gördü. Bu laboratuvarda inceleme ve araştırmalarda kullanılmak için gereken ekipmanları sağladığımız için çok memnunuz. Laboratuvarda çalışan kişiler ve uzmanlar, bu cihazları kullanarak bir an evvel restorasyonu gerçekleştirmek için çalışıyor.” diye konuştu.

Katsumata, ülkelerin kültürel değerlerinin toplumların önemli bir parçası olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

“Kültür bakımından insanların hayatını daha iyiye, eserleri de sağlam şekle döndürebilmek çok önemli. Bizim toplumumuzda insan kültürü ve tarihini uyumlu şekilde devam ettirebilmekteyiz. Bundan dolayı bu konuda Japonya olarak katkıda bulunduğumuz için çok memnunuz. İnşallah yakında bu güzel müzenin (Hatay Arkeoloji Müzesi) restorasyonu tamamlandıktan sonra tekrar buraya gelip Türkiye ile bunu kutlamak istiyoruz.”

“Ömürlerini uzatmak için gerekli tüm tedbirleri alınıyor”

Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Birol İnceciköz de Hatay’daki laboratuvarda konservasyon, temizlik, bakım ve onarım çalışmalarının yürütüldüğünü söyledi.

Kentteki kültürel mirasın ayağa kaldırılması için tüm özenin gösterildiğini vurgulayan İnceciköz, şunları kaydetti:

“Restoratör ve konservatör arkadaşlarımız çeşitli teknolojik imkanları da kullanarak ahşaptan taş esere, pişmiş topraktan tekstil esere kadar her türlü taşınabilir eserlerimizin hem bakım onarımlarını yapıp hem de ömürlerini uzatmak için gerekli tüm tedbirleri alıyor. Hatay’da kurduğumuz laboratuvarımıza dost ve kardeş ülkemiz Japonya tarafından çeşitli teknolojik aletlerin alınabilmesi için bir hibe çıkarıldı. Görüntüleme, projelendirme ve tespit amaçlarıyla birçok aleti laboratuvarımıza hediye ettiler. Depremin ilk gününden beri yanımızda olan Japon halkına teşekkür ediyoruz. Laboratuvarda, müzemizin içinde küçük de olsa hasar almış taşınabilir eserlerimiz başta olmak üzere mozaik ve taş eserlerimizin onarımı gerçekleştiriliyor.”

Related Posts

AYM’nin kararı sonrası hayvanseverler engellemeleri aştı, AYM’nin kapısına dayandı

AYM’nin “Hayvanları Koruma Kanunu” kararını protesto eden yaşam hakkı savunucuları engellemeleri aşarak AYM’nin kapısına dayandı.

Yeni papa seçiliyor… Vatikan’da ‘konklav’ başladı

Papa Françesco’nun ölümünün ardından 133 kardinal, yeni papayı seçecekleri ‘konklav’ süreci için sıkı gizlilik önlemleri altında Sistine Şapeli’nde toplanıyor. Cep telefonu sinyalleri kesildi, sessizlik yemini edildi. Artık gözler bacadan yükselecek beyaz dumanda olacak.

Rümeysa Öztürk davasında yeni gelişme! Hükümet gözaltına gerekçe sunamadı

ABD’de Filistin’i desteklediği gerekçesiyle gözaltına alınan Türk doktora öğrencisi Rümeysa Öztürk’ün İkinci Temyiz Dairesi görülen davasında karar çıkmadı. Amerikan Sivil Özgürlükler Birliği (ACLU) avukatı Esha Bhandari, “Hükümet, Temyiz Mahkemesi …

ABD’de Türk öğrenci Öztürk davasında yeni gelişme: Temyiz duruşmasında hükümetin avukatları gözaltına gerekçe sunamadı

ABD’de, Filistin’e destek verdiği gerekçesiyle gözaltında tutulan Tufts Üniversitesi doktora öğrencisi Rümeysa Öztürk’ün temyiz davasında, hükümetin avukatları gözaltı için herhangi bir gerekçe sunamadı.

Hamas: Trump’ın açıklaması Netanyahu hükümetinin yalanlarının tekrarı

ABD Başkanı Donald Trump’ın Gazze Şeridi’ne yardımların ulaşmamasından Hamas’ı sorumlu tutmasının ardından Hamas hareketi: “Trump’ın iddiaları, Filistinlileri aç bırakma suçunu meşrulaştırmak isteyen Netanyahu hükümetinin yalanlarının tekrarıdır.” İfadelerini kullandı.

Ankara’da sürpriz zirve… Erdoğan Bahçeli’nin evine gitti

Gün içerisinde İletişim Başkanlığı tarafından Cumhurbaşkanı Erdoğan ve MHP lideri Devlet Bahçeli’yi evinde ziyaret edeceği duyurulmuştu. MHP lideri Bahçeli ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın görüşmesi başladı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir