Bahçesinde baktığı kediden bulaşan bakteri görme kaybına yol açtı

Esenyurt Sakini Emir Kurt, Kediden Bulaşan Bakteri Yüzünden Gözlerinde Görme Kaybı Yaşadı

Esenyurt’ta yaşayan Emir Kurt, geçen kasım ayında evinin bahçesinde baktığı yavru kedi tarafından tırmalandı. Olaydan yaklaşık bir ay sonra sağ gözünde görme kaybı başlayan Kurt, durumu önemsemedi ancak 2 gün sonra sağ gözünde tamamen, sol gözünde kısmi görme kaybı yaşaması üzerine hastaneye başvurdu. İlk gittiği hastanede tanı koyamayan doktorlar, Kurt’u Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne sevk etti. Burada yapılan muayenelerde, Kurt’u tırmalayan kediden Bartonella bakterisi bulaşma şüphesi üzerine test yapıldı. Testlerin pozitif çıkması sonucu ilaçlı tedaviye başlandı.

Yaklaşık 2 aydır devam eden tedavinin sonunda Kurt’un sol gözü normale dönerken, sağ gözündeki yüzde 70’lik görme kaybı devam ediyor. “Sol gözümdeki görme kaybı düzeldi, sağ gözüm yüzde 30 görüyor” diyen Kurt, bahçede beslediği kedinin elini tırmaladığını ve görme kaybının kediden bulaşan bakteri yüzünden olduğunu belirtti.

Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Mehmet Erdoğan, Bartonella bakterisiyle ilgili uyarılarda bulundu. Bu bakterinin özellikle kedilerden bulaştığını belirten Erdoğan, kedilerin ısırması, tırmalaması veya açık bir yaraya temas etmesi sonucu bulaşabileceğini ifade etti. Temas sonrası temizlik ve doktora başvurmanın önemini vurgulayan Erdoğan, bakterinin erken tanısının ise kalıcı görme kaybını engelleyebileceğine dikkat çekti.

Veteriner takibinde bulunan kedilerin temizliğine de özen gösterilmesi gerektiğini belirten Erdoğan, bakterinin tedavisinin 2 ile 6 ay arasında sürebileceğini ve erken teşhisin hayati önem taşıdığını söyledi. Emir Kurt ise yaşadığı olayı anlatarak, hayvanlarla temas sonrası hastaneye başvurmanın gerekliliğine vurgu yaptı. Kedilerin dışarı çıktıktan sonra temizliklerinin yapılması gerektiğini de ekledi.

Related Posts

Göz tansiyonu sinsi tehlike: Erken teşhis hayati önemde

Halk arasında göz tansiyonu olarak bilinen glokom, genellikle hiçbir belirti vermeden ilerleyen ve erken teşhis edilmediğinde kalıcı görme kaybına yol açabilen sinsi bir hastalık olarak biliniyor. Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Mehmet Sait Günerigök, “Glokom genellikle yavaş ve sinsi seyreder. Bu nedenle yılda bir kez göz muayenesi yaptırmak, özellikle risk grubundaki bireyler için hayati önem taşır” dedi.

Yediğiniz dondurmalara dikkat: Katkı maddeleri dikkat eksikliğine yol açabilir

Hazır dondurmalardaki katkı maddelerinin, çocuklarda dikkat eksikliği ve davranış bozukluklarına yol açabildiğini söyleyen Çocuk Nefrolojisi Uzmanı Prof. Dr. Cihangir Akgün, “Çocuğunuzun en sevdiği o rengarenk dondurma, düşündüğünüzden daha fazlasını içeriyor olabilir” dedi.

KKKA vaka sayısı artıyor: Keneye dikkat

Yaz aylarının gelmesiyle kene vakalarında artış yaşanırken, uzmanlar Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığına karşı uyarıyor. Prof. Dr. Bülent Ertuğrul, hastalığın ölümcül seyredebileceğini belirterek “Kene çıplak elle çıkarılmamalı, mutlaka sağlık kuruluşuna başvurulmalı” dedi.

Yaz tatilinde masum gibi görünen tehlikeler: Çocuklarınızı koruyun!

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Güzel, yaz aylarında artan sağlık risklerine karşı aileleri uyardı. Tatil sürecinde çocukları güneş çarpmasından enfeksiyonlara kadar birçok tehlikeden korumanın yollarını anlattı.

Yazın bu yiyecekleri asla tüketmeyin: Vücudun soğuma mekanizmasını zorluyor

Yaz aylarında serin kalmanın yolu sofranızdan geçiyor. Uzmanlara göre, sıcak havalarla başa çıkmanın en etkili yolu, klima kullanımının yanı sıra doğru beslenme alışkanlıklarını benimsemekten geçiyor. İşte yazın tüketilmemesi gerekenler…

Demans riski yaşanılan bölgeye göre değişiyor!

ABD’de yapılan bir araştırmada, demans (bunama) riskinin yaşanılan coğrafi bölgeye bağlı olarak değişebileceği tespit edildi.